AeroPressin taustat ja kaksi normaalia parempaa ohjetta

Kahvin kanssa joitakin vuosia työtä tehneenä olemme huomanneet, että kahviharrastajia on kahdenlaisia: niitä keille ensimmäinen lause toisen kahviharrastajan tavatessa sisältää sanan AeroPress (AP) ja niitä keillä tuo sana on V60. Vaajakoskelle AeroPress saapui vuonna 2013 ja liityimme välittömästi tuohon edellä mainittuun ryhmään, joskin vuosien varrella olemme oppineet käyttämään myös V60:stä kohtuullisella menestyksellä.

Kahvin maun ja valmistuksen helppouden välisen kompromissin keskikohtaa voisi sanoa AeroPressin leposijaksi. Tämä hieman yli kymmenen vuotta vanha keksintö on enimmäkseen leluja kehittäneen insinööri Alan Adlerin keksintö, jota valmistaa Adlerin johtama Aerobie Inc Yhdysvalloissa. Ulkonäön puolesta laite muistuttaa enemmän lelua ja sen ei aivan ensimmäisenä arvaisi soveltuvan kahvintekoon. Se on kuitenkin löytänyt paljon suosiota harrastelijoiden piirissä, ja jotkut väittävät sitä jopa parhaaksi tavaksi tehdä kahvia.

Kahvin valmistuksesta AeroPressillä kertoo paljon se, että siitä järjestetään vuosittain kilpailuja aina maailman mestaruus tasolle asti. Valmistusohjeita löytyy täten nopeasti nettiä ja kirjoja selailemalla aivan valtavasti. Tämä on vaikeaa, jos haluaa vain yhden hyvän reseptin, mutta toisaalta tämä avaa aivan uuden tason kahvinvalmistukseen, kun laite itse antaa niin paljon liikkumatilaa testailla eri vaihtoehtoja! Toki paketin kyljestä löytyy valmistajan oma ohje, mutta Kirahvilla emme ole mieltyneet niin vahvasti siihen.

Mittaamisesta ja yleisiä neuvoja

AeroPressillä kahvia valmistetaan aina yksi kuppi kerralla, joten veden määrä valmiissa erässä on (yleensä) noin 200­–250 millilitraa. Kahvin jauhatuskarkeus vaihtelee, kuten myös määrä. Määrään vaikuttaa joidenkin mukaan paahdon aste: tummempaa tarvitaan vähemmän ja vaaleampaa enemmän. Testaamalla löytää itselleen sopivimman suhteen. Veden lämpötila on AeroPressissä erityisen tärkeä, sillä käyttämällä yhtä kuumaa vettä kuin suodatinkahvissa (94–96 °C) tulee varsin terävänmakuista kahvia, joka (yleensä) peittää parhaita makuja. Lämpötilat vaihtelevat ohjeissa (yleensä ottaen) 75 -85-asteen välillä, jotta kahvista tulisi sopivan pehmeää.

Itse valmistuksessa mielenkiintoista on, että alkuperäisessä ohjeessa AeroPressin runko-osa laitetaan valmistamisen alussa valmiiksi kupin päälle, kaadetaan kahvipurut ja vesi sisään ja puristetaan se mäntä-osalla alas. Eräänä kauniina päivänä joku kuitenkin keksi, että koko laitteen voi itseasiassa kääntää toisinpäin, kipata kupin päälle ja sitten vasta painaa. Tätä kutsutaan käännetyksi (inverted) metodiksi, ja moni pitää tätä parempana kuin perinteistä. Jokainen tekee valinnan kuitenkin itse ja molempia kannattaa kokeilla. Alla havainnollistava kuva, eli tämä on käänteinen menetelmä:

Inverted

Veden lämpötilan mittaaminen onnistuu helpoiten keittimellä, jolla pystyy säätämään lämpötilan, johon keitin keittää veden. Eri keitinmallit tekevät parempaa ja huonompaa työtä säätämisen kanssa, yleensä kannattaa varautua muutaman asteen heittelyyn. Toinen vaihtoehto on mitata lämpötila vedestä esimerkiksi paistomittarilla ennen uuttoa, tällä tavalla keittimen valintaa ei tarvitse tehdä lämpötila-anturin olemassaolon perusteella.

Mittaus

Kahvin jauhatuskarkeus on haastellista ilmaista mielekkäällä tavalla. Jauhatuskarkeuden lisäksi lopputulokseen vaikuttaa myös jauhatuksen tasaisuus, joka taas johtuu myllyjen välisistä eroista. Kirahvilla puhumme yleensä Wilfan myllyn asteesta suodatinkahvin jauhatuskarkeuden yhteydessä, koska mylly on sen verran yleinen ja siinä on helposti ymmärrettävä asteikko. Keino on suhteellisen toimiva. Parasta siinä on, että melkein kaikki harrastajat pystyvät selvittämään tavalla tai toisella miltä eri karkeudet näyttävät tällä asteikolla ja säätämään omat laitteensa sen mukaan, joskaan tämäkään ei aivan täydellinen tapa ole..

AER jauhatuskarkeus

Suodatinpaperin kostuttaminen on yksi monia reseptejä yhdistävä tekijä. Ennen uuttoa monissa ohjeissa neuvotaan kostuttamaan tai huuhtelemaan paperi. Tämä tarkoittaa, että vettä valutetaan suodatinpaperin läpi (yleensä) valmistusastiaan, joka lämpiää samalla. Tämän tarkoituskena on poistaa paperin makua, mikä suodatinpaperista tulee. Lisäksi kahvista tulee oikean lämpöistä, kun se valmistetaan lämmitettyyn astiaan.

Suodatinpaperin huuhtelu

Ohjeet

Kirahvilla on käytössä kaksi toisistaan hyvin erilaista ohjetta AeroPressillä kahvin valmistamiseen. Kumpikin perustuu käänteiseen menetelmään, mutta kahvi-vesi suhde ja uuttoaika on hyvin eri. Ollin ohje on helpompi siinä mielessä, että siinä tarvitaan vähemmän vaakaa, Tommin ohjeessa taas ajan kanssa ei tarvitse olla yhtä tarkka. Sama kahvi maistuu näillä ohjeilla hyvin eriltä, joten kannattaa testata kummatkin. Ohjeet on kehitelty internetin ja kirjallisuuden pohjalta, joten kiitämme kaikkia ketkä ovat vaikuttaneet näiden ohjeiden syntyyn.

Ollin ohje:

  1. Aseta Aeropress valmiiksi käänteiselle mentelmälle. Aseta filtteri suodatinosaan ja kostuta se kuumalla vedellä.
  2. Jauha 15–17 grammaa kahvia. Jauhatuskarkeus on 1 pykälä karkeammaksi Wilfan myllyn AeroPress asetuksesta. Kaada purut Aeropressiin. Kaada 79-asteinen vesi noin puoleen väliin Aeropressiä ja varmista, että koko kahvi kastuu.
  3. Odota 15 sekuntia, kun kahvi ”kukkii” ja tämän jälkeen heiluta Aeropressiä hetken aikaa pyörivällä liikkeellä, jotta kuohka rikkoutuu. Tämän jälkeen kaada vesi lähes piripintaan.
  4. Aseta suodatinosa paikoilleen ja kaada laite nopealla liikkeellä kupin päälle ja paina mäntää alas noin 45 sekuntia.
  5. Valmista!

Ollin jauhatuskarkeus

Puoliväli

Puristus

Suurin muuttuja tässä tavassa on, miten nopeasti painat mäntää alas: liian nopealla painalluksella kahvista tulee sakeaa ja maut peittyvät. Hieman pidemmällä tulee kirkasta ja parempaa. Ei voi kuitenkaan liikaa korostaa, että tämä on vain yksi helppo ja varma resepti monista, jolla pääsee alkuun. Jos innostaa, niin kannattaa kokeilla erilaisia tapoja ja kehitellä reseptejä eteenpäin eri kahvilaaduille sopiviksi.

Tommin ohje:

  1. Aseta Aeropress valmiiksi käänteisellä tavalla. Aseta suodatinpaperi suodatinosaan ja valuta sen läpi vettä valmistusastiaan.
  2. Jauha 35 grammaa kahvia hienoksi. Esimerkiksi Wilfan myllyllä Aeropress sanasta on näkyvissä AER.
  3. Kaada purut AP:hen ja päälle 150 grammaa 81 asteista vettä. Hämmennystä 30 sekunnin ajan. Laita suodatinpaperiholkki paikoilleen.
  4. 3:30 ajassa käännä AP ympäri ja tee sille nopea ravistus. Paina riuskasti kahvit AP :sta valmistusastiaan noin 20 sekunnin aikana.
  5. Lisää 90-110 grammaa kuumaa vettä oman maun mukaan.
  6. Valmista!

AER aste

ValmistuminenVeden lisäys

Tällä menetelmällä olemme saaneet hyvin makeita ja suutuntumaltaan runsaita kahveja, ilman että maku menee ”tukkoon”. Kaikkiin kahveihin tämäkään ohje ei sovi.

Yhteenvetona siis AeroPressi on monipuolinen valmistustapa ja monelaiset reseptit toimivat. Kannattaa kokeilla ja maistella kaikenlaista!

Mikä on teidän menetelmä kahvin tekemiseen?

~ Olli ja Tommi

 


Jätä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Sale

Unavailable

Sold Out