Syksyn isoin uudistus: Alkuperäkahvit!

Syksyn myötä on hyvä viedä loppuun pidempään hautuneita projekteja. Meidän alkuperäinen visio oli perustaa kahvipaahtimo, joka toimittaa vain huippulaatuisia kahveja, jotka ovat täysin jäljitettävissä tilalta kuppiin asti. Tajusimme joskus viime kevään aikana, miten meille on avautumassa mahdollisuus toteuttaa tämä visio vihdoin!

Esimerkki uudesta kahvista. Jo pakkauksen etuetiketistä näkee kahvin alkuperän.

Tämän projektin näkyvin vaikutus on, että vaihdamme suurimman osan meidän kahveista alkuperäkahveiksi ja se on iso juttu, jota olemme ajaneet jo useita kuukausia tuotantoon. Jatkossa siis meiltä saa pieneriä (ei muutosta) ja alkuperäkahveja (iso muutos). Sen sijaan sekoitukset/blendit jäävät muutamaa asiakasta lukuun ottamatta pois (iso muutos).

Alkuperäkahvit ovat yhdelle tilalle tai käsittelyasemalle jäljitettäviä kahveja, joissa maistuu kyseisen alkuperän maut. Paahtaessa etsimme niistä aina kyseisen raakakahvierän parhaimmat puolet, jotka tuomme mahdollisimman edustavasti esiin.

Parasta alkuperäkahveissa verrattuna blendeihin on, että pystymme jatkossa hiomaan yhden raakakahvierän huippuunsa, ilman, että meidän tarvitsee huolehtia miten sen maut sopivat johonkin toiseen, täysin erilaiseen kahviin. Alkuperäkahveissa voimme tuoda hentoja tai voimakkaita makuja esiin ilman pelkoa, että ne peittyvät tai peittävät jotain toisia makuja. Paahtajan ei tarvitse myöskään huolehtia tuleeko kokonaisuudesta liian monimutkainen tai outo. Kun pystymme keskittymään yhteen kahviin kerralla, kahvin laatu siis nousee kuin itsestään, vaikka käytetyt raakakahvit olisivat sinällään täysin saman laatuisia.

Alkuperäkahvit ovat meidän pieneriin verrattuna jonkin verran edullisempia ja ne tulevat kahvin laadussa heti pienerien jälkeen. Pienerät edustavat kahvien huippua ja ne vaativat paljon paahtajalta ja uuttajalta. Alkuperäkahvit taas ovat erittäin hyviä kahveja, joista maistaa miten maaperän, lajikkeen, ilmaston ja viljelytavan yhteisvaikutus vaikuttaa kahvin makuun. Kummatkin ovat reilusti ”tavallisia” kahvilaatuja parempia. Esimerkiksi meidän halvimmatkin raakakahvierät maksavat enemmän kuin lähikaupasta ostetun ”normaalin” kahvin kilohinta on. Kahvin laatuasteikolla alkuperäkahvit ovat siis kiinnostavien kahvien ryhmä, kun taas pienerät ovat se parhaiden kahvien ryhmä.

Myös Vaajakoski, Jyväskylä ja Virta kahvit saivat uudenlaiset etiketit. Näiden kahvien alkuperä selviää takaetiketistä.

Alkuperä on merkattu kahvien takaetiketteihin.

Sekoituksissa käytämme saman laatuisia kahveja kuin alkuperäkahveissa ja niiden tietynlainen tasalaatuisuus on tehnyt niistä helppoja esimerkiksi ravintola-asiakkaillemme. Helppous ja tasalaatuisuus eivät ole kuitenkaan syitä miksi paahdamme kahvia. Senpä takia tästä päivästä lähtien useimmissa Punaisen Kirahvin kahvipusseissa on kahvia vain yhdestä alkuperästä, paahdettuna huippuunsa.

Miksi siis alkuperäkahvi on parempi kuin sekoitus/blendi?

Kahvin maku on aina peräisin siitä, miten se on viljelty, prosessoitu ja paahdettu. Hieman kuin viineissä. Jos siis kahta erilaista kahvia sekoitetaan, tämä kytkös maaperän ja maun välillä heikkenee. Sekoittaminen on kuin ostaisi pari todella hyvää viinipulloa vaikkapa Uudesta Seelannista ja Ranskasta ja sekoittaisi ne keskenään. Aika harva näkisi järkeä tässä, mutta jostain syystä kahvien kanssa sekoitusten tekeminen on melkein oletus.

Pystymme tällä hetkellä yhdeksässä kahvista kymmenestä ilmoittamaan kahvin alkuperän uuttajalle asti, tavoitteenamme on nostaa tämä osuus 100%:iin vuoden sisällä. Uskomme että tämä muutos lisää läpinäkyvyyden aika lailla huippuunsa meidän osalta.

Myös Pöytäkahvi ja Tavola saivat päivityksen.

Vaajakoski, Jyväskylä, Virta, Caffé da Tavola ja Pöytäkahvi ovat vanhat kahvit, jotka vaihdetaan lennosta alkuperäkahveiksi. Lisäksi saataville tulee muutama Alkuperäkahvi nimellä myytävä alkuperäkahvi.. Käytetty raakakahvi vaihtelee satokausien ja saatavilla olevien hyvien kahvierien mukana. Alkuun käytämme esimerkiksi Virrassa ja Caffé da Tavolassa enemmän tai vähemmän samaa kahvia, mutta toivottavasti saamme tämän muutettua pian.

Hyvien kahvierien löytäminen ja niiden makujen hiominen huippuun on iso työ, jota emme ota kevyesti!


Jätä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Sale

Unavailable

Sold Out