Kahvimme on myyty loppuun ja saamme lisää raakakahvia joulun välipäivinä. Tänä vuomma siis emme enää toimita uusia tilauksia. Mukavaa joulunaikaa! (Jo tehdyt tilaukset toimitetaan.)

Kaikki paahtimon viime vuodesta

Se on nyt tehty! Pari viikkoa sitten alkoi blogisarja Kirahvin neljästä vuodesta yrityksenä ja tämän postauksen myötä saavutaan nykyhetkeen. Hieman kuin portugalilaiset purjehtivat 1400-luvun lopussa vuosi vuodelta etelämmäksi Afrikan itärannikkoa ennen hyväntoivonniemen löytymistä ja itämaiden maustekaupan avautumista, mekin olemme alun suurien unelmien jälkeen taipuneet siihen, että Kirahvin rakentamiseen menee vuosia. Tarkalleen ottaen emme tiedä miltä yritys näyttää, kun se on valmis, mutta huhuja on kantautunut meidän korviimme, että aivan pienen matkan päässä on huimien makujen alkulähde. Viime vuosi toivottavasti ainakin oli meidän hyväntoivonniememme: Nyt vain Monsuunituulien mukana kohti uusien makujen ja tuoksujen ihmemaata. (Vuoden päästä nähdään tuliko tämä menemään ihan näin :D)

Yksi viime vuoden huippueristä oli Faysel Abdoshin upouudelta käsittelyasemalta tullut Diima. Asema sijaitsee Guji-alueella Etiopiassa. Noin 850 pienviljelijää toimittaa myllylle hyvin pieniä eriä kahvia. Kahvi maistui mehukkaalle sitrushedelmälle (kypsä appelsiini?) ja siinä oli myös kukkaisuutta ja sitruunaa. Diima oli etiopialainen natural -käsitelty kahvi, joten maku oli makea ja täysin uniikki tuolle alueelle.

Ihan alkuun on pakko mainita mikä oli parasta viime vuonna. Uusien asiakkaiden ja uusien paahtotaitojen myötä meidän tilausmäärät lisääntyivät. Tämän takia raakakahveja pystyttiin ottamaan enemmän paahtimolle ja ne pystyttiin paahtamaan useammalla tavalla. Kokeilut ja seikkailut kahvien makuihin ovat juuri se syy miksi lähdimme kahvia paahtamaan alun perinkin ja nyt vihdoinkin pääsimme tekemään niitä siinä mittakaavassa kuin haluamme. Yksi tämän työn hyviä puolia on kuormasta syöminen, sillä kaikki paahtoerät maistellaan, useimmat moneen kertaan. Meillä ei ikinä ole ollut yhtä monipuolinen ja kiinnostava kahvinjuonti vuosi kuin viime vuosi oli. Näytteineen eri kahveja tuli huipputiloilta ja -käsittelyasemilta kevyesti yli 100. Jos jokaiselle kahville tehdyt eri paahtotavat lasketaan, määrä on reilusti isompi ja jos eri uutto tavat lasketaan mukaan, niin huhhuh.

 Kigoma AB laatikko. Yleensä olemme ottaneet Keniasta isompikokoisempaa AA laatua, mutta Kigoman tapauksessa AB laatu oli huomattavasti jännittävmpi.

 

Sambewen käsittelyasemalla on melko yksinkertaiset olosuhteet kahvin käsittelemiseksi. Paikallisen politiikan seurauksena kahvin jäljitettävyys heikentyy tämän satokauden jälkeen, joten todennäköisesti viime vuonna paahtimolle tullut erä Tansanialaista kahvia on hetkeksi aikaa ensimmäinen ja viimeinen erä. Tämä on harmi, koska Sambewe -pienerä oli todella hyvä.

 Kahvi on iso juttu Suomessa, mutta vielä isompi se on monessa alkuperämaassa. Ennen saapumista paahtimolle kahvi on jo kasvanut ja saanut kaikki maut itseensä. Paahtaessa nämä maut tuodaan esille mahdollisimman edustavasti.

Karttunut kokemus näkyy monella eri tavalla. Esimerkiksi pari vuotta sitten parin sadan pussin toimitus viikossa aiheutti väistämättä ilta- ja viikonlopputöitä. Nyt tuplasti isompi määrä onnistuu samalla henkilömäärällä helposti. Koko muu yrityspuolen pyörittäminen lähtevine ja tulevine laskuineen, toimitiloineen, asiakkaineen ja yhteistyökumppaneineen sujuu myöskin huomattavasti paremmin. Nämä toki vaativat vieläkin lisää kehittämistä, mutta nyt meillä on jonkinlainen ajatus siitä, mitä niiden pitää olla. Aika usein toivookin, että voisi aloittaa Kirahvin alusta, mutta niin että tiedettäisiin asiat, jotka nyt tiedetään...

Vuoden aikana saatiin ilmoille versio 3.0 Kirahvin nettisivuista. Itse tehty.

Yksi käytännön esimerkki tällaisesta asiasta on asiakasrekisteri. Meillä oli viime vuoteen asti käsin ylläpidetty (yritys)asiakasrekisteri, josta haettiin tarvittaessa tiedot yrityksistä ja laskutustiedoista, jonka lisäksi oli erillinen laskutusohjelma ja erillinen tilausten hallintaohjelma. Tilauksen käsittelyyn tilauksesta, toimituksen kautta laskutukseen tuhraantui helposti puoli tuntia per tilaus pelkästään digitaaliseen paperin pyörittämiseen. Toista se on nykyisen Briox -nimisen ohjelmiston kanssa. Ennen useita tunteja viikossa vaatinut prosessi hoituu alle tunnissa (kasvaneilla myyntimäärillä).  Kaikki perus taloustoiminnot hoituvat samassa ohjelmassa josta saa samalla erinomaiset raportit ulos firman tilanteesta. Oma arvio on, että yhden tilauksen hoitelee kymmenessä minuutissa paremmalla laadulla (tiedot ovat siis oikeat ja ajantasaiset). Tämä kaikki on arvokasta lisäaikaa varsinaiseen kahvin paahtamiseen.

Kahvinpaahtaminen on tärkein osuus paahtimoa. Tavoitteena on maksimoida siihen käytetty aika ja minimoida kaikki muu.

Viime vuoden aikana saimme kunnian hoitaa kahvitarjoilut Naamat -festareilla. Hauskaa oli.

Toinen täysin turhaa päänvaivaa yrityksen alkutaipaleella aiheuttanut asia oli kirjanpito. Alun perin meille valikoitui tilitoimistoksi yritys, joka laskutti surutta ja ihan kaikesta. Yhteydenpito ja tietojen lähetys hoitui ei kovin näppärästi sähköposteilla. Kirjanpidon kulut olivat ensimmäisenä varsinaisena toimintavuonna 10% meidän liikevaihdosta. Helppo laskea, ettei tässä ollut mitään järkeä. Nyt käytössä on erinomainen Accountor Go, mihin kuitit voi ladata ja kohdistaa näppärästi netistä ja kaikki muu tapahtuu automaattisesti ja edullisesti. Ennen yrityksen perustamista kannattaa laatia suunnitelma tämänkin, ei niin hohdokkaan osa-alueen hoitamiseksi, jotta aikaa ja rahaa jää enemmän siihen tekemiseen, jolla yritys liikkuu varsinaisesti eteenpäinkin.

Talouspuoli sikseen, sillä viime vuonna tapahtui meidän kahveissa isoja muutoksia. Cropsterin määrätietoinen käyttö, puhuminen muiden paahtomestareiden kanssa ja suunnitelmalliset ja suunnittelemattomat testit veivät kahveja taas hieman uuteen suuntaan. Espressopaahdoista paahdon loppuosa mennään tällä hetkellä huomattavasti varovaisemmin kaasun kanssa kuin vielä 2017 keväällä. Tummemman espressopaahdon kanssa haetaan edelleen suklaata, pähkinää ja täyteläisyyttä, mutta uudella paahtoprofiililla kahvi maistuu hieman yllättäen enemmän näiltä, ei vähemmän. Vaalea espresso on taas täysin uusi juttu meille. Meidän aiempia vaaleita paahtoja on käytetty espressoina, myös me itse, mutta niitä ei viime vuoteen asti ollut kehitetty järjestelmällisesti. Viime vuonna otimme nämä erityisen huomion kohteeksi, ja nyt esimerkiksi Versosta ja Kotosta voi käydä maistamassa Kirahvin Edelläkävijää, espressojen tulevaisuutta. Paahtoasteeltaan tämä on reilusti tavallista espressoa vaaleampi, mutta kuitenkin tarpeeksi paahdettu, jotta hapokkuus ei ole liiallinen ja kahvin saa jauhettua tarpeeksi hienoksi kotimyllyilläkin.

Naissaaren kahvihuoneelta saa Kirahvin Edelläkävijää espressona. He olivat ensimmäinen kahvila Jyväskylässä, joka otti vaalean espresson tarjolle.

Uusien paahtajien mukaan ottaminen tarkoitti, että tahattomiakin testejä tuli tehtyä. Muutama näistä silloisista vahingoista osoittautui kuitenkin hyväksi paahtotavaksi. Esimerkiksi Finca Alvarado Guatemalan Huehuetenangosta paahdettiin kerran liian suurella ilmavirralla paahdon alussa, joka muuttaa paahdon kulun täysin myös loppupuolelta ja sitä myöten kahvin maun. Tällä tavalla kahviin tuli kuitenkin todella erikoinen makean tupakan, viheromenan ja karamellin maku, joten päätimme ottaa sen tuotantopaahtoprofiiliksi. Useimmat tällaiset erät ovat päätyneet kakkoslaaduksi tylsän tai viallisen maun vuoksi, mutta joskus sattuu helmiäkin (tässä tapauksessa hedelmiä) mukaan.

Näitä 11 kg. kaasupulloja avataan noin yksi kappale viikossa. Paahdin lämmittää pavut kaasulla. Probatissa olevassa kaasupolttimessa on parempi hyötysuhde kuin useimmissa kilpailijoiden malleissa.

Paahtaminen olemassa olevien ohjeiden mukaan on enemmänkin fyysisesti kuin henkisesti raskasta työtä. Taide ja (erityis)laatu tulee siitä, että tietää miten kahvi on paahdettava, jotta siitä saa kaikki maut irti. Eli niiden ohjeiden teko. Uskon, että melkein kuka tahansa saa paahdettua kahvia juomakelpoiseksi, mutta hyvän makuisen kahvin paahtaminen vaatii kymmeniä paahdettuja eriä, erityislaatuisen kahvin tuhansia, jotta erien kehittäminen onnistuu ja raaka-aineesta saa kaiken irti. Kahvin maku on kuitenkin vähintäänkin yhtä monimutkainen kuin viinin.  

Yksi life goalssi tuli vuoden aikana toteutuneeksi, kun sain oman nimeni Viini -lehteen. Ei ole salaisuus, että olemme isoja olut ja viinifanaatikkoja Kirahvilla (iltaisin, kun on liian myöhä juoda kahvia).

Toinen kahveihin liittynyt uudistus liittyy pakkauksiin. Olimme jo muutaman vuoden miettineet, että meidän pitäisi tehdä jotain Vaajakoski aiheista. Vaajakosken vanhat osat ovat luokiteltu merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi, kuten vaikkapa Fiskarsin ruukkialue. Vaajakoskelta löytyy Suomen teollisuuden historiaa 200:n vuoden ajalta. Tuntuu, ettei tätä kuitenkaan tiedetä oikein edes Vaajakoskella. Niinpä syntyi uudet Vaajakoski, Edelläkävijä ja Virta kahvit. Nämä olivat varmasti vuoden näkyvin uutuus ja omasta mielestämme ne onnistuivat hyvin. Näiden lisäksi tuli toki oma Jyväskylä -kahvi, koska eihän Vaajakoskea voisi kuvitella ilman kaupunkia sen vieressä.

Vaajakoski aiheisia kahveja oli hauska tehdä. Saimme paljon apua niihin Keski-Suomen museolta ja Antti Kolulta, joka tietää enemmän Vaajakosken historiasta kuin todennäköisesti kukaan. 

Viime vuoden suurin moka oli varmasti, kun paahtimolle saapui mielenkiintoinen erä Natural -prosessoitua kahvia Etiopiasta. Kyseessä oli hyvälaatuinen erä kahvia Burtukaanan alueelta. Kahvi oli melkein pieneräksi sopivaa. Päätimme kuitenkin käyttää erän sekoituksiin. Ja tämä oli virhe. Ensimmäistä kertaa sitten joulun 2016 meille saapui kahvin mausta useita (ei myönteisiä) asiakaspalautteita. Sinällään hyvälaatuinen natural kahvi oli liian erilainen verrattuna sekoituksissa aiemmin käytettyihin pestyihin kahveihin, vaikka sitä olikin vain toinen puolikas sekoitukssa (toinen puolikas oli Guatemalasta, ja yhdessä nämä rakentuivat mielestäni aika kiinnostavaksi kokonaisuudeksi). Jos siis kevään aikana meidän kahvit maistuivat erilaiselta kuin olit tottunut, tässä on syy sille. Oppitunti oli tällä kertaa helppo: ei natural kahveja ilman ennakkovaroitusta. Nyt tämä on ilmiselvää, silloin tuntui hauskalta vaihtelulta käyttää erilaista kahvia sekoituksessa. Tämän vuoden aikan rupeamme esittämään aiempaa enemmän tietoa käytetystä kahvista kaikissa pakkauksissamme.

Viime vuonna aloimme ostamaan kahvia onnistuneen koe-erän jälkeen myös uudelta kahvitukkurilta. Falcon Specieltylla on erittäin hyvä valikoima kahveja varsinkin Keski-Afrikasta ja Väli-Amerikasta.

Olemme käyttäneet kahvin hankinnassa melkein alusta asti Nordic Approach ja Primavera nimisiä kahvitukkureita. Viime vuonna aloimme ostamaan kahvia myös Falcon Specialtylta. Tapasimme heidän edustajansa Pärnussa Roasters Guildin retriitissä ja vielä myöhemmin Helsingissä. Keskimäärin olemme aika nihkeitä meille tarjottuja kahvieriä vastaan, mutta Falconin näytteet olivat vakuuttavia. Heidän marginaalinsa on myös pienempi kuin useimpien muiden tukkureiden, mikä tarkoittaa, että kahvin viljelijälle päätyy isompi osa kahvin hinnasta. Tällä hetkellä noin puolet käyttämästämme kahvista tulee heidän varastoltaan Lontoosta.

Naulatehdas on kohta 70 vuotta vanha rakennus. Paahtimo toimii samassa rakennuksessa kuin mm. polkupyrien valmistaja, valokuvaamo, mainostoimisto, insinööritoimisto, autokorjaamo, paino ja liimattoman tarran valmistaja.

Aika vaihteleva vuosi kaiken kaikkiaan siis! Nämä neljä vuotta oli hauska kahlata läpi kuva-arkistojen ja vanhojen sähköpostien avulla :) Toivottavasti myös lukijalle avautui hieman mitä kahvipaahtimon toiminta pitää sisällään ja kuinka välillä sattumanvaraistenkin tapahtumien myötä olemme nykypisteessä. Aikaa meni suunniteltua enemmän, mutta postausten määrä, koko ja laatu on myös suunniteltua isompi. Hieman kuin koko Punainen Kirahvi. Tästä on mukava jatkaa seuraava vuosi hyvien asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja Kirahvin oman jengin kanssa. Vuoden päästä sitten seuraava kirjoitus tästä aiheesta!

-Tommi

P.S Briox ja Accountor tarjosivat kumpikin linkkejä vastaan alennuksen ohjelmistoistaan, joten hyödymme heidän mainitsemisestaan. 

---

Lue myös:

Kirahvin kahvinpaahtajat

Vuosi 3 

 

 


Jätä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Sale

Unavailable

Sold Out