Kahvimme on myyty loppuun ja saamme lisää raakakahvia joulun välipäivinä. Tänä vuomma siis emme enää toimita uusia tilauksia. Mukavaa joulunaikaa! (Jo tehdyt tilaukset toimitetaan.)

Loppukesän marjakahvi

Kahviharrastauksen parhaita puolia on uuttamisen ja valmistamisen loputon kehittely. Kahvi voi maistua hyvinkin erilaiselta riippuen valmistustavasta. Harion V60 ja Aerobien AeroPress tuottavat hyvin erimakuisen kahvin esimerkiksi myllyn jauhatusastetta, veden lämpötilaa, uuttoaikaa ja -nopeutta säätämällä.

Mutta nyt, hyvät kahviharrastajat, on luvassa jotain aivan muuta, sillä Kirahvilla olemme havahtuneet, että näillä kahdella laitteella kahvia tehdessä sekaan voi laittaa… Marjoja! Kyllä, nämä kaksi asiaa voivat kohdata! Suomen metsät tuottavat maailman parhaimman makuisia ja terveellisimpiä marjoja, miksei laajentaisi niiden käyttötarkoitusta kahviin?

Yleensä emme lisää laadukkaaseen kahviin mitään, jotta kahvin omat maut eivät peity. Marjakahvissa kuitenkin kohtaa mahtavasti Suomen ja tropiikin maut, joten tätä suosittelemme testaamaan. Tästä tulee kahvia sisältävä hyvä juoma.  Nyt kun marjasesongin jälkimainingeissa pakastimet alkavat olla täynnä marjoja, on hyvä hetki laittaa pari reseptiä ilmoille!

Alla on helppo resepti marjaiseen kahviin Aeropressillä.

Tarvitset:

  • 16g jauhettua kahvia
  • 8g muussattuja (pakastettuja) vadelmia
  • 220g vettä

Tässä käytetään Aeropressin käännettyä (inverted) metodia, jota käsiteltiin blogin aiemmassa Aeropress postauksessa.

  1. Jauha 16g kahvia ja kaada se Aeropressiin.
  2. Lisää 50g 85-90 asteista vettä ja anna ”kukkia” (blooming) 30 sekuntia.
  3. Lisää 5g lusikalla muussattuja vadelmia ja sekoita hieman heiluttamalla tai lastalla.
  4. Lisää 170g vettä, loput 3g vadelmia ja sekoita taas. Anna sitten seistä puolitoista minuuttia, jotta maku uuttuu.
  5. Laita suodatin paikalleen ja paina kuppiin tasaisella painalluksella.

Lopputuloksena on varsin hapokas kahvi, joten kahvin oma hapokkuus ei kannata olla kovin korkea. Kirahvin tämän hetkinen Guetamala keskipaahto, eli Jyväskylä toimii erittäin hyvin tähän. Tässä käytettiin vadelmia ja lopputuloksena oli mukavan hapokas ja hieman makea kahvi. Vadelmaisuus on huima!

 Tästä se lähtee. Ohjeesta poiketen retkellä käytettiin tuoreita marjoja.

 Marjat laitetaan kahviin bloomin jälkeen. Ennen bloomia laitettaessa maku meni pahasti tukkoon.

 Marjoja lukuunottamatta uutto noudattelee normaaleja AeroPress käytäntöjä.

Valmis! Toimii oikein hyvin maastossa.

Aeropress sopi hyvin tähän reseptiin, koska paine puristaa painaessa marjojen omaa mehua ulos. Lähes yhtä hyvin toimii myös V60 ja alla resepti sille:

Tarvitset:

  • 20g kahvia,
  • 15g murskattuja pakastettuja mustikoita
  • 300g vettä

Valmistustapa:

  1. Jauha 20g kahvia ja kaada se suodattimeen.
  2. Kaada n. 50g vettä päälle ja anna kukkia puoli minuuttia.
  3. Kaada murskatut mustikat päälle ja loput vedestä tasaisesti, kunnes 300g tulee täyteen.

Tähän reseptiin kokeilimme Kirahvilla vaalean Antonio Salvador pienerää ja lopputulos on mielenkiintoinen. Hapokkuus on tässä kahvissa luonnostaan hyvä ja mustikat tuovat hyvän suutuntuman ja pehmentävät sekä makeuttavat kahvia. Mustikoiden maku on vadelmia huomattavasti hennompi.

 

 Marjojen muussaus ei ole kaunista, mutta se on välttämätöntä.

 Myös V60 uutossa marjat tulevat bloomin jälkeen. Marjat eivät pidä liian pitkästä kontaktista kuuman veden kanssa.

Mustikoita menossa uutettavaksi.

 Mustikoita lukuunottamatta myös tämä ohje noudattelee normaaleja V60 käytänteitä.

Hieman jäähtyneenä parhaimmillaan. Mustikkaisuus kahvissa toimii aina.

Marjakahviin emme ole törmänneet vielä, joten oli mielenkiintoista kokeilla sellaista. Lähimpänä tätä on maustekahvit, joissa heti paahdon jälkeen kahviin lisätään aromeja, makuja ja mausteita. Teollisiin ja mahdollisesti haitallisiin lisäaineisiin verrattuna marjakahvissa on reilusti tuoreempi ja selkeämpi maku. Kahvina kannattaa käyttää amerikkalaisia kahveja, koska niiden marjaisuus ei ole luonnostaan niin voimakasta kuin afrikkalaisten kahvien. Vaaleimmista paahdoista tulee helposti liian hapokkaita, tummat paahdot taas saattavat tummuudellaan peittää marjat alleen.

Kokeilimme reseptejä myös tuoreilla marjoilla. Marjojen määrä kannattaa lisätä huomattavasti painossa mitattuna. Esimerkiksi viisi tuoretta vadelmaa painaa noin 20 g. ja on aika sopiva lähtökohta. Kirsikat ja mustaviinimarjat voisivat myös sopia loistavasti marjakahviin. Marjakahvin tekeminen onnistuu myös tavallisella suodatinkahvinkeittimellä, hyvä lähtökohta sopivaan määrään on V60 reseptin suhde.

Joten nyt vaan marjoja hakemaan ja kahviin niitä sekoittamaan. Marjaisia kahvihetkiä!

Olli


Jätä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Sale

Unavailable

Sold Out