Lyhyt ja tärkeä lista kahvin säilytyksestä

Yksi ensimmäisiä asioita mihin ihminen törmää saapuessaan erikoiskahvien maailmaan on kahvin tuoreus. Kuten muutkin uudet asiat, tuoreus saattaa vaikuttaa aluksi hieman hämmentävältä: perus markettikahvissa on yleensä vuoden ja aina vähintään puolen vuoden päiväys, joten koko käsite tuoreudesta on keskimääräiselle kahvin juojalle jäänyt todennäköisesti hieman oudoksi.

Yksi ensimmäisiä asioita mihin ihminen törmää saapuessaan erikoiskahvien maailmaan on kahvin tuoreus. Kuten muutkin uudet asiat, tuoreus saattaa vaikuttaa aluksi hieman hämmentävältä: perus markettikahvissa on yleensä vuoden ja aina vähintään puolen vuoden päiväys, joten koko käsite tuoreudesta on keskimääräiselle kahvin juojalle jäänyt todennäköisesti hieman oudoksi.

Kaikki kahvi on aina lähtöisin maatiloilta jostain päin tropiikkia, ja siellä tehtävät asiat vaikuttavat myös kahvin tuoreuteen. Raakakahvi kuivataan ennen pakkausta ja toimitusta Vaajakoskelle. Kuivauksen nopeus ja oikeaoppinen toteutus vaikuttaa raakakahvin säilyvyyteen paljon. Esimerkiksi afrikkalaiset kahvit säilyttävät mielenkiintoiset makunsa yleensä vuodenkin verran hyvin, mutta toisaalta esimerkiksi huomattavasti kosteammissa oloissa kuivatut Kolumbialaiset kahvit alkavat puolen vuoden jälkeen sadonkorjuusta olla jo melko innottomia ja yleensä tähän aikaan vuodesta odotammekin jo syksyn sadon saapumista eurooppaan. Raakakahvin pakkaus ja säilytys vaikuttavat myös huomattavasti kahvin makuun: perinteisistä juuttisäkeistä jää armottomasti juutin maku kahveihin pidemmän säilytyksen kuluessa, toisena ääripäänä taas vakuumiin pakatut kahvit saattavat säilyttää makunsa huomattavankin pitkään. Raaka-aineella on väliä.

Kahvin paahtamisen jälkeen kaksi asiaa alkaa vaikuttamaan kahvin makuun: säilytys ja paahtoaste. Kahvin maku ei itseasiassa ole parhaimmillaan heti paahdon jälkeen, vaan vaaleapaahtoisille kahveille maun huippu on noin viikon-kahden päästä paahdosta, tummapaahtoisille kahveille kahden-kolmen viikon kohdalla. Tämän jälkeen maku rupeaa pikkuhiljaa heikkenemään, ja vaaleapaahtoiset kahvit ovat kahden kuukauden kohdalla menettäneet niin paljon makua, että niitä pystyy enää aika harvoin pitämään kovin erikoisena. Alkuperäistä makua rupeaa tässä vaiheessa dominoimaan makeat, laimeat, jopa hieman alkoholia muistuttavat maut. Ei kovin hyvää. Tummapaahtoisilla on muutama viikko enemmän aikaa: tummemat kahvit ovat yleensä kolme kuukautta paahdosta vielä hyviä, vaikka niidenkin makoisin aika on huomattavasti varhaisemmin.

Säilytyksellä on huomattava vaikutus myös paahdetun kahvin makuun. Happi ja valo ovat suurimmat viholliset maulle. Meidän pusseissa on yksisuuntainen venttiili, ja tuore kahvin vapauttaa hiilidioksidia. Avaamattomassa pakkauksessa oleva kahvi on siis varastoitu melkein hapettomissa oloissa. Tällöin kahvin maun sisältävät molekyylit eivät pääse reagoimaan hapen kanssa, ja maku säilyy. Valo ja lämpö vaikuttavat myös näihin molekyyleihin nopeuttamalla vääjäämättä tapahtuvia reaktioita, jotka tekevät kahvista vanhentunutta. Näistä syistä kahvin säilyttäminen papuina on hyvä idea: tiiviissä pavussa on vähemmän pinta alaa, joka voisi olla tekemisissä hapen kanssa, ja säilyvyys paranee.

Punaisella Kirahvilla kohtelemme kahvia tuoretuotteena, joka se todellisuudessa on. Paahdamme kahvia vain tilauksesta, eli meiltä saa vain erikseen pyytämällä yhtään vanhempaa kuin vastapaahdettua kahvia. Käytämme kahvin maun säilyttäviä pusseja, ja ilmoitamme paahtopäivät, jotta kahvin loppukäyttäjä tietää kahvin iän. Käytämme kahden kuukauden parasta ennen päiväystä, mutta se on ikävä kyllä vain keskiarvo kahvien säilyvyydestä.

Mitä siis kahvinjuoja, joka haluaa ruveta kutsumaan itseään kahvin uuttajaksi voi tehdä? Lista on lyhyt, mutta tärkeä:

  • Osta vain kahvia, jonka paahtopäivän tiedät
  • Säilytä kahvi kuivassa, pimeässä ja viileässä (jääkaappi ja pakastin säilytys vaatii oman blogipostauksen, emme lähtökohtaisesti suosittele)
  • Jos mahdollista, käytä papuja (jos suunnittelet investoivasi kahvivälineisiin, myllyn pitäisi olla ensimmäisenä listalla)
  • Pussin avaamisen jälkeen sulje se tiiviisti ja purista pussista ilma pois

Helpoin tapa selvittää säilytyksen vaikutus kahvin makuun on juoda rinnakkain tuoretta kahvia ja muutaman kuukauden vanhaa (samaa) kahvia. Säilyvyyttä voi ajatella vaikkapa viinin tai muun tutun juoman kautta. Niillä on alkuperä, josta maku on peräisin, optimaalinen kulutushetki, jolloin maut ovat parhaimmillaan, ja avaamisen jälkeen ne pilaantuvat melko nopeasti.


Kommenttia

  • Moikka Olli!
    Kahvinkeittimen hankinta vaatii oman postauksen, mutta kannattaa tarkistaa AeroPress, V60 ja Kalita jos nuo olisivat sinulle sopivia. Wilfa (WSP-1B) on taas esimerkiksi hyvä keitin isommalle porukalle.

    Tommi / Kirahvi
  • Jos mylly on priima, niin millanen/minkä merkkinen kahvinkeitin kannattaa hankkia?

    Olli
  • Ai jai, matka uuttajaksi on alkanut. Pöydällä komeilee sähköinen kahvimylly :)

    Jaana

Jätä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Sale

Unavailable

Sold Out